Toegegeven, het midden en het noorden van Engeland hebben ook een eigen charme. Maar het diepe zuiden is toch wel dankbaar terrein als je daar een rondreis Zuid Engeland gaat plannen. Het is wel even wennen als je dat met de auto doet. Links rijden blijft een kunst, zeker op de landelijke weggetjes waar je elkaar niet altijd even gemakkelijk passeert. En waar tegelijk de hoge, bochtige heggen je het zicht nogal eens ontnemen. Zuid Engeland heeft een stokoude historie. Denk maar aan het oude koninkrijk van Wessex (Winchester) en het jaar 1066 toen de Normandiërs bij Hastings aan land gingen op hun roemruchte veroveringstocht.

Een rondreis Zuid Engeland betekent gebouwen kijken

Houd je van kastelen, manors, landhuizen en paleizen? Koop dan vooral een kaart van de National Trust om relatief goedkoop deze pracht te gaan bezoeken. Tijdens je rondreis zul je genoeg historische kastelen tegenkomen en dan vooral in het graafschap Sussex. Hier staat de crème de la crème van Engelands kastelenpracht. Bodiam Castle in East Sussex bijvoorbeeld.

Krijtrotsen, heide en pony bos

Zuid Engeland is vanouds vrij druk bebouwd. Hier vonden de Engelsen dan ook de meeste zon en zijn er zelfs winstgevende wijngaarden aangelegd. Maar er is ook veel natuur te genieten. Op je rondreis Zuid Engeland moet je vooral de kust niet gaan mijden door de fraaie landschappen die boven zee uitsteken. Zoals de witte krijtrotsen bij Dover of de Seven Sisters niet ver van het mondaine Brighton. Ook kustgericht is het nationale park van Exmoor in Zuidwest-Engeland. The New Forest is erg leuk voor kinderen. Dit oude koninklijke jachtbos is helemaal niet nieuw overigens en wordt begrazen door grote kuddes half wilde pony’s.

Hoogtepunten op je rondreis Zuid Engeland: Oxford en Bath

Van alle steden in Zuid Engeland zijn er twee die eruit springen. De universiteitsstad Oxford waar zo’n beetje alle seriedelen van Inspector Morse zijn geschoten. En de prachtige, romantische badstad Bath. De Romeinen troffen hier een thermische bron aan en bouwden er een prachtig badhuis. Bath is verder bekend om de zuidelijke sfeer, het vele groen en de fraaie gebogen huizenrijen. Een van de meest opvallende is de straat Royal Crescent. Tussen Bath en Oxford liggen de Cotswolds, een van de mooiste landschappen van heel Engeland.

Een rondreis Zuid Engeland is ook voor kinderen leuk om mee te maken. Zo tref je op het eiland Wight leuke kleine dierenparken aan zoals het Wildheart Animal Sanctuary. Kinderogen worden ook groot in het Blue Reef Aquarium (Portsmouth) waar een schitterende onderwaterwereld wacht. In Portsmouth moet je ook zijn voor het historische marine verleden van Engeland. In het National Museum of the Royal Navy dobberen antieke slagschepen. De kust van Engeland werd ook lange tijd benut door smokkelaars. Hun verhaal is opgetekend in het Museum of Smuggling History (Ventnor).

In de mist van het verleden met rondreis Zuid Engeland

Jong en oud zullen zich verbazen als ze tijdens een rondreis Zuid Engeland bij Stonehenge aankomen. Deze mysterieuze stenen cirkel met hoge menhirs is een raadsel uit prehistorische tijden. Er doen veel legendes de ronde over dit werelderfgoed. Ga je tijdens je rondreis nog westelijker Devon en Cornwall binnen, volg dan de kustroutes waar smokkelaarsplaatsjes en oude visserskernen schuilen in de rotspartijen.

Zoek je iets specifieks in Engeland? Dan kan 3 daagse minicruise Newcastle wat voor je zijn.

Beach Resort Nieuwvliet-Bad

De Beste Strandhuisjes in jouw inbox!

- Alle aanbiedingen rechtstreeks in jouw mailbox

- Nooit meer te veel betalen

- Altijd op de hoogte van de beste aanbiedingen

Gefeliciteerd! Vanaf nu ben jij op de hoogte van de beste aanbiedingen!